5 februari 2016

Jag fick en fråga

Jag har fått en fråga på kommunens sida Frågepanelen. Tyvärr fick mitt svar inte plats där. Jag skulle ha kunna kortat ner svaret betydligt, men Christer ställde många frågor och jag tycker att det är mest respektfullt att svara på alla. Jag väljer alltså att publicera svaret i sin helhet här. Till  er som följer den här sidan för att läsa mina blogginlägg, ber jag om överseende och ber er att betrakta det här som en parentes.

Får man bli förbannad på politiker?
Detta är en fråga främst till sossarna!
Min bror fyller 50 nästa år han fick INTE plats i trollbäckens skolor.
Min dotter fick INTE plats i förskolan i trollbäcken.
Mina grannar får INTE plats i kumla skola ett stenkast från oss utan
måste åka ända till sofieberg. Ända sedan mitten på 70talet har trollbäcken
saknat platser i skola/förskola, jag har bråkat med kommunen i snart 25 år
för att man inte skall glömma bort oss!! Nu när man äntligen har vaknat.
Hoppsan oj behövs det en skola i trollbäcken, var ligger det?
Vad gör sossarna då? NÄ NÄ ingen skola i trollbäcken vi tycker att
man skall bygga ett äldreboende på kringlan tomten istället, dessutom vill vi
flytta biblioteket till alleplan! NU BLIR JAG RIKTIGT FÖRBANNAD!
För 7-8 år sen på ett föräldrarmöte kom det en protestlista mot att just flytta
bilioteket till alleplan, sossarna hade fått för sig att man skulle lägga ner bibblan.
Kultur/fritid ville bara minska de enorma ytor som trollbäckens bibliotek hade och därmed kunna starta en filial ute i Strand, det var ett förbaskat bra förslag tycker jag .
Berit fick kalla fötter satte stopp för hela förslaget (trodde hon skulle förlora viktiga röster i trollbäcken)

Jag träffar många trollbäckenbor som tror att man skall lägga ner sofieberg
och det är därför man skall bygga nytt i Fornudden,
ytterligare ett felaktigt rykte från sossarna som kan få allvarliga följder för
oss i Trollbäcken

Vad tusan håller ni på med?

/Christer Edberg
Trollbäcken”

Hej Christer!
Tack för din fråga. Du tar ju upp flera olika spår, och jag ska svara på alla.

Hur det såg ut med skolplatser i Trollbäcken för oss som närmar sig 50 är i och för sig intressant, men knappast relevant för den besvärliga situationen idag. (Din bror tror jag bestämt visst fick plats i Trollbäcken i skolan. Jag vet det eftersom vi gick i samma klass.) Jag håller med dig om att det är en allvarlig brist att det saknas platser i förskolan och skolan i Trollbäcken, men det intressanta är att du inte riktar kritiken mot moderaterna som ändå styrt kommunen i snart 18 år. Under de senaste sju åren har inte en enda ny avdelning inom förskolan tillkommit, för varje ny som har öppnat har lika många stängts, trots att antalet barn hela tiden ökat. Det betyder att barngrupperna nu är så stora att gränsen för vad som kan anses vara en bra arbetsmiljö för både barn och personal för länge sedan är passerad. Vi socialdemokrater har under en mycket lång tid krävt att det sker en bättre planering av antalet platser för att kunna möte behoven utifrån befolkningstillväxten. Senast förra året var Trollbäcken dessutom nära förlora ytterligare drygt 50 platser då kyrkan höll på att fatta beslut om att lägga ner sin förskoleverksamhet. Fråga gärna de kyrkopolitiker som du känner, och jag tror att de kommer att vittna om att vi socialdemokrater var drivande i att rädda kvar verksamheten.

Det är roligt att du har uppmärksammat att vi vill ha fler platser inom äldreomsorgen än vad moderaterna föreslår. Den planeringen som nu sker är alldeles för defensiv, och planerna tar för lång tid att genomföra. Det har lett till att de allra flesta tyresöbor som har behov av särskilt boende tvingas att flytta från kommunen! Innevånarna i Trollbäcken blir äldre, och det har varit känt länge. Jag skulle nästan vilja kalla den saktfärdiga planeringen för oanständig.

Vad gäller våra planer för skolan måste jag tyvärr rätta dig. Det är riktigt att vi motsätter oss en ny jätteskola i Fornuddsparken, men den grundar sig i andra förslag, att behålla små skolor på olika platser i Trollbäcken. För två år sedan gjordes en analys av antalet barn i skolåldern som pekade på en fortsatt uppgång under ett par år för att sedan (ungefär nu alltså) nå toppen och sedan jämnas ut. Kom ihåg att det var innan Engelska skolan startade (som väljs av flera familjer från Trollbäcken) och innan Kunskapsskolan (Trollbäcken är ett stort upptagningsområde) aviserade att de kommer vilja starta från åk 4. Då gjordes bedömningen att en skola för 500 elever i Fornudden skulle täcka det framtida behovet, och det togs fram ritningar på en ombyggnad av Fornudden till just ca 500 elever på befintlig skoltomt. Efter givna förutsättningar tyckte vi att det var (och fortfarande är) ett bra förslag. 

Det nya förslaget på en skola för 700 elever grundar sig i Sweco-rapporten (finns på kommunens hemsida). I den rapporten behövs inte Sofiebergskolan som skola i framtiden, utan istället kan man ana att den blir förskola, och att enheten Sofiebergskolan-Fornuddens skola blir en enhet i nya skolan. Om man säger att Sofiebergskolan (med plats för 175 elever) ska vara kvar och har andra idéer om vilka barn som istället ska gå i nya skolan får man gärna redovisa dessa. Det har hittills inte gjorts. Men helt klart är att en utökning av antalet skolplatser i den omfattningen som föreslås bara är befogad om en annan skola läggs ner. Alternativet är att det skulle tillkomma i storleksordningen cirka 1000 nya bostäder i Trollbäcken i närtid för att barnantalet ska öka i den omfattningen. Sådana planer tror jag är orealistiska.

Vi vill istället satsa på att renovera och bygga ut de skolor som finns på befintlig plats. Det är en betydligt billigare lösning, och vi tror att många familjer i Trollbäcken uppskattar att kunna välja att gå i en liten skola nära hemmet, dit barnen kan gå själva. Det skapar trygghet för barnen och en bättre trafikmiljö. Att riva skolor för att de är i dåligt skick och bygga nya är inget annat än slöseri med skattebetalarnas pengar. Ingen familj flyttar in i ett hus, låter bli att underhålla det i 30 år för att sedan konstatera att det är i dåligt skick, river ner det och bygger nytt. Man får inte vara mer slarvig med skattebetalarnas pengar än med sina egna. På Sofieberg har kommunen dessutom köpt in en angränsande del av en villatomt för att kunna utöka skolan, men ingenting har gjorts.

Vi har fler förslag för Trollbäcken, det går till exempel att läsa på Socialdemokraternas hemsida. Hör gärna av dig om det är något kring våra tankar om skolan eller skolutveckling som du vill veta mer om.

Jag tycker att det är tråkigt att du insinuerar att just vi socialdemokrater har dålig lokal förankring i Trollbäcken. Jag föreslår att du gör en närmare analys av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, så kommer du nog komma fram till ett annat resultat.

Slutligen vill jag ta Berit Assarsson, tidigare moderata kommunstyrelseordföranden, i försvar. Hennes politiska förmåga och analyser grundade sig sällan på kalla fötter, enligt min uppfattning. Moderaterna hade mycket riktigt planer på att flytta biblioteket till nuvarande apoteket. Det möttes av starka protester från boende i Trollbäcken, en av talespersonerna för motståndet var hennes partikamrat George Ramqvist. Planerna att flytta biblioteket stoppades då. Att det sedermera minskade ytan för att ge plats åt förskolan var många år senare och bör inte blandas ihop, och det fördes inga diskussioner såvitt jag vet om att lägga ner biblioteket då heller.

Berit hade förmågan att lyssna in opinionen, ta till sig ny information, och hade också förmågan att våga ändra sig. Det är tyvärr något som tyresömoderaterna och den borgerliga alliansen idag saknar, vilket jag är den förste att beklaga. Ingen av synpunkterna från samrådet om Fornuddsparken har tagits tillvara, trots att många kloka idéer och nya tankar har framförts av boende i Trollbäcken.

Om du tycker att Trollbäcken är negligerat – vilket jag kan ha förståelse för - så uppmanar jag dig att rikta frågor till dem som har ansvar för utvecklingen de senaste 18 åren. Eller kanske själv engagera dig i politiken?

Med vänlig hälsning

Anita Mattsson (S) Oppositionsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar