23 april 2013

Det hade varit bättre att spola ner en miljon kronor i toaletten.

Jag har ganska ofta sedan folkomröstningen hört diskussioner om hur Tyresös moderater värderar demokrati (och heder) lågt. Det är tråkigt. Alla förlorar på det. Tyresöborna mest förstås, eftersom förtroendet urholkas. Alla politiker förlorar också – oavsett partifärg -  eftersom moderaternas agerande bidrar till ett ökande politikerförakt.

Nu gör de det igen; struntar i demokratin och bränner pengar som om det vore MUFs handkassa istället för skattepengar. Avgör själv;

Tyresö Gymnasium har minst sagt en del utmaningar. En gemensam gymnasieregion, där elever själva fritt väljer skola, allt fler ”aktörer på marknaden” (dvs skolor) och allt färre elever, gör att skolor måste göra allt mer för att profilera sig och framstå som attraktiva. I Tyresö har gymnasiet, trots kompetenta lärare och nöjda elever, fått dras med ett oförtjänt dåligt rykte.

Tyresö Gymnasium behöver en uppryckning. Alla är överens om det. Ett par nya profileringar har skett på programmen, men skolan behöver rustas upp, byggas om eller flyttas. Det här är ett stort beslut som handlar om mycket pengar.

Gymnasie och arbetsmarknadsnämnden har i stor enighet arbetat aktivt med frågan, och påbörjat ett stort arbete tillsammans med elever, lärare, ledningen för skolan och även en del konsulthjälp. Nämndens precidum tillsammans med kommunstyrelsens (KS) beredning skulle utgöra politisk referensgrupp. Problemet är bara att när KS ordförande Fredrik Saweståhl och kommundirektören blev ansvariga så avstannade i princip arbetet.

Det senaste året har för gymnasiets del varit ett förlorat år. I projektgruppen har det i princip inte hänt någonting. Inga utredningar om eventuell ny lokalisering har gjorts. Inga kostnadsberäkningar har tagits fram för att se vad som krävs för att behålla gymnasiet där det ligger. Inga som helst analyser har tagits fram. Trots att det faktiskt finns beslut om att sådana ska genomföras. Under tiden söker en allt mindre andel av Tyresös elever till gymnasiet.

En miljon kronor är avsatta för projektet. Dvs utredningen av gymnasiets framtid.

Döm om min förvåning när jag idag läser att moderaterna har bestämt sig i frågan. Utan att ett enda beslutsunderlag har tagits fram. De har inte diskuterat detta i ansvarig nämnd. De har inte sammankallat referensgruppen för projektet. Men de har bestämt sig för att gymnasiet ska rivas och att ett nytt ska byggas nytt på en annan tomt, närmare centrum.

De har uppenbarligen inte lärt sig någon av ”Nyboda-gate” skandalen. Där gick beslutsprocessen till på samma sätt, och resultatet blev en alldeles för dyr och dessutom halvtom skola där pengarna flödade iväg. Beslutsprocessen har kritiserats hårt av revisorerna, den vassaste kritik de hade skrivit. En av revisorerna sa att han aldrig hade varit i en kommun som hade gjort en så stor investering på så bristfälliga underlag. Jag trodde att någon skulle ha lärt sig något.

Nu händer alltså samma sak igen. Beslut utan analyser. Maktfullkomlighet. Förakt för inflytande och dialog.

Den miljon som projektet kostar hade varit bättre att spola ner i toaletten. Då hade inte människor förväntat någon form av demokratiskt inflytande.

1 kommentar:

  1. Oerhört tråkigt att man agerat på detta sätt, det drabbar skattebetalarna, personal på gymnasiet och inte minst eleverna som skolan i första hand är till för.

    Det känns som en liten klick politiker ägnar sig åt elitstyre!

    SvaraRadera